Computerens harddisk

Hvordan fungererer harddisk i en stationær eller bærbar computer?

Harddisk fra en computerHarddisken er den del i computeren hvor alle dine data bliver gemt på. Størrelsen på harddisken bliver oftest målt i Gb - Gigabyte. Prisen for harddisk er faldet drastisk over årene og idag indeholder en ny billig bærbar computer som regel mindst en harddisk på 120 Gb. For 10 år siden blev en almindelig ny computer leveret med ca. 10 Gb harddisk. På en 120 Gb harddisk kan der være ca. 30.000 musiknumre (hvis vi antager at en gennemsnits MP3 musikfil er på 4 Mb - Megabyte) eller ca. 120.000 billeder (hvis vi antager at en gennemsnits billedefil er på 1 Mb).

Her en lidt information om de forskellige enheder man kan måle harddiskplads med.

1024 bytes = 1 Megabyte (Mb)

1024 Megabyte (Mb) = 1 Gigabyte (Gb)

1024 Gigabyte = 1 Terabyte (Tb)

Som nævnt foroven bliver en hardisk oftest målt i Gigabyte, der er dog udkommet nogle computere som har en harddisk på 1 Terabyte eller derover. Endvidere er der også mange eksterne harddiske som i dag kan købes med 1 eller flere Terabytes.

Det man ofte også ser på specifikationerne for en harddisk er betegnelsen RPM. RPM står for (Revolution Per Minute) og er faktisk roationshastigheden for spindlen som sidder inde i harddisken . En harddisk med 5000 RPM, har en spindel som roterer 360 grader 5000 gange i minuttet. I dag er den normale RPM for en harddisk på mellem 5000 og 8000. Jo højere RPM, jo hurtigere kan data læses fra din harddisk.

Det er dig selv som afgører hvor stor harddisk du har brug for. En harddisk på 120 Gb er mere end rigeligt for en gennemsnits dansk pc-bruger. Men hvis du skal have store film-, musik- eller billedesamlinger på din computer er det måske en god ide at få en endnu større en, så du i hvertfald er sikret. På de fleste stationære og bærbare computere kan du fordoble harddiskens størrelse for ca. 500 kr. når du bestiller din nye computer.

 

 


Læs også om:

- Processor / CPU

- Motherboard / Bundkort

- Computerskærm

- Antivirus program

- Lydkort

- Netværkskort

- USB

- Software - Hardware

- RAM Hukommelse

- Optisk disk drev

- Grafikkort

- Operativsystem

- Om computer system